Historien om Stanley Cup

Historien om Stanley Cup

Stanley Cup, den mest prestigefyllda pokalen inom professionell ishockey. Trofén har under årtionden blivit en symbol för framstående prestationer och strävan efter överlägsenhet på isen. Denna magnifika trofé har en rik och fascinerande historia som sträcker sig mer än ett sekel tillbaka. Stanley Cup är den åtråvärda pokalen som tilldelas vinnaren av slutspelet i NHL, världens bästa professionella liga inom ishockey. Vinnarna där både spelare och ledare inkluderas får sina namn ingraverade på pokalen.

Skapandet av Stanley Cup

Stanley Cup skapades 1892 av Lord Stanley of Preston, dåvarande guvernör i Kanada. Han ville uppmuntra amatörishockey och donerade trofén till att delas ut till det bästa amatörlaget i ishockey i Kanada. Intresset för sporten grundade sig i att Lord Stanleys son började spela ishockey. Ursprungligen var trofén en silverbägare med ett enkelt utseende, som sedan dess har arbetats om till den magnifika och helt unika trofé som den är idag. Den var från början inte kallad Stanley Cup, utan hade namnet The Dominion Cup innan den senare uppkallades efter donatorn.

Under de tidiga åren var tävlingen begränsad till amatörlag, men 1915 öppnades den för professionella lag. Detta var en viktig förändring som speglade sportens växande popularitet och professionalisering. Det var dock inte till en början NHL-lagen som tävlade om Stanley Cup, då National Hockey League ännu inte hade skapats. Utan till en början var det två proffsligor som tävlade om pokalen efter en avgörande match mellan respektive ligas bästa lag. Dessa ligor var då Pacific Coast Hockey Association och National Hockey Association. National Hockey Association lades senare ned och blev istället National Hockey League (NHL) som lever kvar idag.

Första vinnaren av Stanley Cup

Montreal Canadiens var det första laget som vann Stanley Cup som professionellt lag 1916, och från den stunden har pokalen varit en åtråvärd målbild för lag inom NHL (National Hockey League) och dess föregångare. 1926 vart pokalen endast en angelägenhet för NHL-lagen efter att ligan Pacific Coast Hockey Association lades ned. Det dröjde dock till 1946 innan Lord Stanleys Cup vart officiellt ett formellt ansvar för NHL.

Stanley Cup blev snabbt en symbol för nordamerikansk ishockey. Med tiden expanderades tävlingen och väckte intresse för sporten över hela världen. I NHL tävlar endast lag från Kanada och USA, dock med spelare från hela världen. Där samtliga tävlar om den åtråvärda Stanley Cup trofén

Genom åren har Stanley Cup sett otaliga legendariska ögonblick och spelare som har satt sin prägel på sportens historia. Från Wayne Gretzkys dominans på 1980-talet till moderna stjärnor som Sidney Crosby och Alexander Ovechkin, har trofén varit en scen för spektakulär skicklighet och passion för ishockey.

Traditioner och ritualer

Stanley Cup har också utvecklat en rad unika traditioner och ritualer. En av de mest kända är ”Victory Lap”, där varje medlem av det vinnande laget får chansen att lyfta och visa upp trofén efter vinsten på isen. Vanligtvis är det lagkaptenen som startar denna tradition genom att lyfta pokalen. Ett legendariskt ögonblick genom historien är när lagkaptenen Joe Sakic skulle lyfta pokalen 2001 när hans Colorado Avalance vunnit Stanley Cup. Istället för att själv lyfta pokalen åker han fram till sin lagkamrat Ray Bourque och ger honom äran. Detta för att hedra hans otroliga karriär där han ansågs vara en av de bästa backarna genom tiderna, som äntligen då fick lyfta Stanley Cup för första gången.

Ögonblicket när Joe Sakic ger Stanley Cup trofén till Ray Bourque.

En annan tradition är kring Stanley Cup är att den reser med samtliga spelare och ledare hela sommaren efter avslutad säsong. Spelarna får äran att ta med sig pokalen till sina hemstäder och länder. Så den uppskattas vara på resande fot cirka 100 dagar efter att den delats ut till vinnarna.

Vidskeplighet och Stanley Cup

Precis som mycket annat inom sport finns det extremt mycket vidskeplighet. Stanley Cup pokalen är inget undantag när det kommer till detta. Ett exempel är att spelarna inte vill titta ens på den åtråvärda trofén innan de vunnit den. När lagen vinner respektive semifinal eller konferensfinal som det heter i Stanley Cup slutspelet, delas en annan pokal ut. Dessa konferenspokaler markerar det bästa laget i varje konferens, men det är dock bara ett steg på vägen mot Stanley Cup. Här finns också en vidskeplighet om att inte röra denna konferenspokal, då det skall skapa otur inför finalen och jakten på Stanley Cup.

Läs också vår sammanställning av Stanley Cup vinnare genom tiderna!

Andra inlägg

Dela denna