Lionel Messi

Lionel Messi

Lionel Messis resa till stjärnstatus

Lionel Messi, en av fotbollens största ikoner genom tiderna, föddes den 24 juni 1987 i staden Rosario i Argentina. Hans barndom var fylld av passion och drömmar om att nå fotbollens största höjder, och dessa drömmar skulle snart förvandlas till verklighet. Här följer en djupdykning i Lionel Messis enastående karriär, från hans tidiga år till hans mäktiga prestationer på både klubb- och landslagsnivå samt de många utmärkelser han har mottagit längs vägen.

Lionel Messi växte upp i en enkel familj i Rosario. Han var det tredje barnet i familjen Messi och föddes med en medfödd talang för fotboll. Redan som barn kunde man se hans enastående tekniska färdigheter och en otrolig bollkontroll. Tyvärr drabbades Messi av en hormonell sjukdom som påverkade hans tillväxt, men det hindrade honom inte från att följa sin passion för fotboll.

Hans föräldrar, Jorge och Celia, kämpade för att ge honom möjligheten att utvecklas som fotbollsspelare. Vid 13 års ålder flyttade Messi till Spanien med sin familj för att gå med i FC Barcelonas ungdomsakademi, La Masia. Det var där hans resa som fotbollsproffs började.

Lionel Messi som ungdom

Under sina tidiga år i FC Barcelona ungdomsakademi gjorde Messi snabbt ett namn för sig själv. Hans tekniska färdigheter, snabbhet och ögat för målet imponerade tränarna och lagkamraterna. Vid 17 års ålder gjorde han sin debut i FC Barcelonas A-lag, och resten är historia.

Lionel Messi klubblagskarriär

Messi spenderade större delen av sin klubbkarriär i FC Barcelona, där han blev en symbol för klubben och en av de mest framstående spelarna i världen. Under sin tid i Barcelona vann han otaliga titlar, inklusive fyra UEFA Champions League-titlar och tio La Liga-titlar. Han blev också känd för att sätta målrekord efter målrekord och anses av många vara den bästa målskytten i fotbollens historia.

År 2021, efter mer än två decennier i klubben, lämnade Messi Barcelona på grund av ekonomiska begränsningar och gick vidare till Paris Saint-Germain (PSG). Trots klubbyte fortsatte han att imponera på fotbollsplanen och fortsätter att vara en av världens mest framstående spelare.

Lionel Messi landslagskarriär

Messi har även haft en framgångsrik karriär inom det argentinska landslaget. Han har representerat sitt land i flera världsmästerskap och Copa America-turneringar. År 2021 vann han äntligen sin första internationella titel med landslaget när Argentina besegrade Brasilien i Copa America-finalen.

Utmärkelser och priser

Lionel Messi har under sin karriär mottagit otaliga utmärkelser och priser som bekräftar hans status som en av fotbollens allra största. Han har vunnit den prestigefyllda Ballon d’Or-priset flera gånger och är den spelare som har vunnit priset flest gånger i historien. Han har också fått Guldbollen för att vara den bästa målskytten i europeiska ligor flera gånger.

Messis förmåga att dominera på fotbollsplanen, hans målskytte och hans ödmjukhet har gjort honom till en älskad figur i fotbollsvärlden. Nedan presenteras en lista på de flesta av utmärkelserna som Lionel Messis vunnit under karriären.

Ballon d’Or (Guldbollen):
2009
2010
2011
2012
2015
2019

FIFA Ballon d’Or:
2010
2011
2012
2015

FIFA World Player of the Year:
2009

UEFA Best Player in Europe Award:
2011
2015

FIFA World Cup Golden Ball (Bästa spelare i VM):
2014

Copa America Golden Ball (Bästa spelare i Copa America):
2021

UEFA Champions League Best Forward:
2009
2011
2015

UEFA Champions League Top Scorer (Skytteligavinnare i Champions League):
Flera gånger

La Liga Best Player:
Flera gånger

FIFA Club World Cup Golden Ball (Bästa spelare i FIFA Club World Cup):
2009
2011

FIFA World Cup All-Time Top Scorer (Rekord som målskytt i en FIFA VM-turnering):
2014 (Delat med andra spelare)

FIFA World Cup Golden Shoe (Skytteligavinnare i VM):
2014

FIFA World Youth Championship Golden Ball (Bästa spelare i U20-VM):
2005

Och många fler individuella utmärkelser och rekord som är för många att nämna här.

Detta är bara några av de utmärkelser och priser som Lionel Messi har mottagit under sin framstående fotbollskarriär. Han är känd för sin enastående målskytte, teknik och förmåga att dominera på fotbollsplanen och har varit en ikon inom fotbollsvärlden i många år.

Lionel Messis betydelse för hemlandet

Lionel Messi är en nationell hjälte och en ikon i sitt hemland Argentina. Hans betydelse för Argentina går långt bortom fotbollsplanen och sträcker sig in i hjärtat och själen av det argentinska folket. Här är några av de sätt på vilka Messi ses i Argentina och hans betydelse för landet:

  1. Fotbollens Gud och Nationalstolthet: I Argentina betraktas Lionel Messi ofta som ”D10S,” en ordlek som kombinerar ”Dios” (Gud) med nummer 10 (Messis tröjnummer). Detta speglar den gudaliknande statusen han har inom fotbollen och det höga uppskattning han har i Argentina. Han anses vara den största fotbollsspelaren i argentinsk historia och en levande legend.
  2. En Symbol för Hopp och Framgång: Lionel Messi kommer från en enkel bakgrund i staden Rosario, och hans framgångsrika karriär representerar drömmen om att lyckas och övervinna svårigheter för många unga argentinare. Han är en symbol för att man med hårt arbete, talang och dedikation kan nå högsta nivåer inom sin bransch, och det inspirerar generationer av unga argentinare att följa sina egna drömmar.
  3. Hjälpande Hand för Argentina: Messis engagemang för sitt hemland är tydligt genom hans deltagande i Argentinas landslag. Trots framgångarna med klubblaget Barcelona har han aldrig ignorerat sitt landslag och har ständigt strävat efter att föra Argentina till internationella segrar, inklusive världsmästerskap och Copa America. Hans prestationer med landslaget har förstärkt hans status som en nationell hjälte.
  4. Filantropiskt Arbete: Messi och hans familj har aktivt engagerat sig i välgörenhetsarbete och har bidragit till samhällsprojekt och sjukhus i Argentina. Hans generositet och ödmjukhet har gjort honom än mer älskad i sitt hemland.
  5. Stolthet för Rosario: Lionel Messi är en stolthet för staden Rosario, där han föddes och började sin fotbollskarriär. Staden har stolt hedrat honom genom att uppkalla gator och monument efter honom.

Hur lång är Lionel Messi?

Lionel Messi är cirka 1,70 meter lång eller 170 centimeter. Detta är en uppskattad längd och kan variera något beroende på källan. Messi är känd för sin snabbhet, smidighet och tekniska skicklighet på fotbollsplanen, och hans längd har inte hindrat honom från att vara en av de mest framstående fotbollsspelarna i världen. 

Hur många barn har Lionel Messi?

Lionel Messi har tre barn med sin fru Antonela Roccuzzo. Deras barns namn är:

Thiago Messi Roccuzzo (född 2012)
Mateo Messi Roccuzzo (född 2015)
Ciro Messi Roccuzzo (född 2018)

Messis familj är en viktig del av hans liv och stöttar honom i både hans karriär och personliga liv.

Vem är Lionel Messis fru?

Lionel Messis fru heter Antonela Roccuzzo. Antonela och Lionel Messi har känt varandra sedan de var barn och de gifte sig år 2017. De har tillsammans tre barn och är en mycket privat familj som har försökt att hålla sitt personliga liv borta från offentlig exponering så mycket som möjligt.

Statistik

Här är en tabellsummering av Lionel Messis landslagskarriär, inklusive land, år, turnering, antal matcher, mål, assist, totalt antal poäng och placeringar i de största turneringarna fram till min kunskapsgräns i september 2021:

LandÅrMästerskapGPMålAssistTPPlacering
Argentina2005FIFA U-20 VM7123Mästare
Argentina2006FIFA World Cup511Kvartsfinal
Argentina2007Copa America311Kvartsfinal
Argentina2008OS522Guld
Argentina2010FIFA World Cup511Kvartsfinal
Argentina2011Copa America411Kvartsfinal
Argentina2014FIFA World Cup7415Andraplats
Argentina2015Copa America6112Finalist
Argentina2016Copa America555Finalist
Argentina2018FIFA World Cup4123Åttondelsfinal
Argentina2019Copa America6123Tredjeplats
Argentina2021Copa America7459Mästare
Totalt  67152035 

Andra inlägg

Dela denna