Medaljstatistik Olympiska sommarspelen

Medaljstatistik Olympiska sommarspelen

När det kommer till de olympiska sommarspelen är kampen om medaljerna hårdast möjliga. Här tävlar idrottarna mot de allra bästa i hela världen endast vart fjärde år. För en idrottare kan det innebära att de har endast en eller två, möjligtvis tre chanser att tävla om medaljer i sin sport. Detta då idrottare har en begränsad period som de kan hålla sig i toppen av sin sport och därmed vara aktuella för att tävla om OS medaljer.

Det finns dock flera undantag som visat motsatsen genom åren. Unika idrottare som har presterat på högsta nivå under årtionden under flertalet olympiska spel. Nedan har vi sammanställt flera av dessa och andra unika prestationer kopplat till medaljer och de olympiska sommarspelen.

Flest OS guld genom tiderna (Sommar OS)

Michael Phelps är den överlägset bästa olympiska idrottaren genom tiderna sett till OS guld. Den amerikanske simmaren Michael Phelps har totalt 23 OS guld.

Den bästa kvinnliga idrottaren sett till antalet OS guld är den ryska gymnasten Larisa Latynina som vunnit totalt 8 OS guld.

Flest medaljer genom tiderna (Sommar OS)

Flest medaljer genom tiderna bland herrar har Michael Phelps med totalt 28 (23-3-2) OS medaljer.

Flest medaljer genom tiderna bland damer har Larissa Latynina med totalt 18 (9-5-4) OS medaljer.

Flest guld på ett Sommar OS

Den som har flest OS guld på ett och samma OS är Michael Phelps på herrsidan. Michael Phelps vann totalt 8 stycken OS guld under OS i Beijing 2008.

På damsidan är det den tyske simmaren Kristin Otto som 1988 i Seoul vann totalt 6 guldmedaljer.

Flest medaljer på ett Sommar OS

Det är två män som har rekordet sett till flest antal medaljer under ett och samma OS. Gymnasten Aleksandr Dityatin som tävlade för Sovjetunionen vann totalt 8 medaljer (3-4-1) under sommar OS 1980 i Moskva. Michael Phelps vann även han 8 medaljer under ett och samma OS, dock lyckades han med den imponerande bedriften två gånger. På OS i Aten 2004 (6-0-2) och OS i Beijing 2008 (8-0-0) lyckades han vinna totalt 8 medaljer vid varje tillfälle.

OS guld i flest antal olympiska spel

Den person som har tagit flest OS guld på flest antal olympiska spel är kanotisten Birgit Fischer (Schmidt) från Tyskland. Mellan 1980 och 2004 tog hon totalt 6 stycken OS guld, det kunde dessutom blivit ett sjunde 1984. Dock bojkottade hennes Östtyskland OS 1984.

När det kommer till individuella OS guld delas det av tre idrottare som samtliga har guld i 4 olika OS. Dessa tre är diskuskastaren Al Oerter (USA), längdhopparen Carl Lewis (USA) och seglaren Paul Elvstrøm (Danmark).

Tabell OS medaljer (Sommar OS)

Här är en tabell som visar några av de mest framstående idrottarna med flest OS-medaljer genom tiderna på de olympiska sommarspelen.

PlaceringIdrottareLandAntal GuldAntal SilverAntal BronsAntal Medaljer
1Michael PhelpsUSA233228
2Larisa LatyninaSovjetunionen95418
3Paavo NurmiFinland93012
4Mark SpitzUSA91111
5Carl LewisUSA91010
6Jenny ThompsonUSA83112
7Birgit FischerTyskland84012
8Ray EwryUSA8008
9Usain BoltJamaica8008
10Edoardo MangiarottiItalien65213

Missa inte att läsa vår motsvarande sammanställning av medaljstatistik för de olympiska vinterspelen.

Andra inlägg

Dela denna