Pele

Pelé

Pelé: Fotbollens Legend

Edson Arantes do Nascimento, mer känt under sitt smeknamn Pelé, var en av fotbollens mest lysande stjärnor. Med en karriär som spände över decennier och ett otroligt antal rekord, lämnade Pelé ett outplånligt avtryck på fotbollsvärlden. I denna artikel kommer vi att utforska några viktiga frågor om Pelé, inklusive när han avled, hans riktiga namn, eventuell vistelse i Sverige och när han avslutade sin aktiva karriär.

När dog Pelé?

Pelé avled den 25 november 2020. Han föddes den 23 oktober 1940 i staden Três Corações, Brasilien, och hans bortgång sörjdes av fotbollsälskare världen över. Hans död markerade slutet på en era och påminde oss om den stora påverkan han hade på fotbollsspelet.

Vad är Pelés riktiga namn?

Pelés riktiga namn är Edson Arantes do Nascimento. Han föddes och växte upp i Brasilien och började visa enastående fotbollstalang redan i unga år. Smeknamnet ”Pelé” uppstod under hans barndom; han sägs ha kallats det av sina vänner och kamrater, och namnet fastnade sedan för resten av hans liv. Under detta namn skulle han gå till historien som en av de främsta fotbollsspelarna genom tiderna.

Har Pelé bott i Sverige?

Ja, Pelé hade en kort tid i sitt liv en koppling till Sverige. År 1971 blev Pelé tillfrågad om att spela för Hammarby IF, en framstående fotbollsklubb i Stockholm, Sverige. Detta erbjudande kom efter att han redan hade en framgångsrik karriär med Santos FC i Brasilien och New York Cosmos i USA. Även om övergången aldrig fullbordades och Pelé inte spelade officiellt för Hammarby, så var detta ett tydligt tecken på den globala dragningskraften som hans namn hade och den fascination han väckte över hela världen.

När slutade Pelé spela fotboll?

Pelé avslutade sin aktiva fotbollskarriär med en imponerande framgångslista. Hans sista officiella match spelades den 1 oktober 1977 i en vänskapsmatch mellan New York Cosmos och Santos FC, den brasilianska klubb där han hade börjat sin karriär. Hans sista mål som professionell spelare gjordes i denna match och det markerade på sätt och vis avslutet på en episk fotbollsresa. Efter att ha erövrat otaliga titlar, inklusive tre FIFA World Cup-titlar med det brasilianska landslaget (1958, 1962 och 1970), bestämde sig Pelé för att lägga fotbollsskorna på hyllan.

Slutsats

Pelé var mer än bara en fotbollsspelare; han var en global ikon som inspirerade och underhöll människor över hela världen med sin oslagbara talang och glädje. Hans bortgång den 25 november 2020 markerade en sorgsen dag för fotbollssamhället, men hans arv kommer att leva vidare för alltid. Edson Arantes do Nascimento, känd som Pelé, kommer alltid att vara en symbol för passionen och skönheten i fotbollsspelet, och hans minne kommer att fortsätta inspirera kommande generationer av spelare och fans världen över.

Pelés karriär som spelare

Här är en sammanfattande tabell över Pelés karriär som fotbollsspelare:

ÅrtalLagLigaAntal MatcherAntal Mål
1956-1974Santos FCCampeonato Paulista, Copa Libertadores, m.fl.N/A643
1975-1977New York CosmosNorth American Soccer League (NASL)N/A31
1976Santos FC (lån)Campeonato Paulista, Copa Libertadores, m.fl.N/A2
1957-1971Brasiliens landslagDiverse turneringar9277
Totalt1081753

Observera att exakta antal matcher kan variera beroende på olika källor och definitioner av olika turneringar och matcher. Tabellen ovan ger en övergripande bild av Pelés framstående karriär som fotbollsspelare på klubbnivå och i landslaget.

Andra inlägg

Dela denna