Topp 10 största fotbollsarenorna i Sverige

Topp 10 största fotbollsarenor i Sverige

Sverige har en lång och stolt tradition av fotboll, och landet har några av de mest imponerande fotbollsarenorna i Skandinavien. Dessa arenor har varit värdar för spännande matcher och har en viktig plats i svenska fotbollshistorien. Här är en lista över Sveriges topp 10 största fotbollsarenor baserat på publikkapacitet:

1.Friends Arena, Solna

Kapacitet: 50 000
Hemmalag: AIK och svenska herrlandslaget

Friends Arena, även känd som Nationalarenan, är Sveriges största inomhusarena och ligger i Solna, nära Stockholm. Arenan är hemmaplan för det svenska herrlandslaget i fotboll och används för en mängd olika evenemang, inklusive konserter och sportevenemang. Friends Arena är känt för sin moderna design och teknik, och den stora kapaciteten gör den till en viktig plats för evenemang i Sverige.

2.Nya Ullevi, Göteborg

Kapacitet: 43 000
Hemmalag: IFK Göteborg och BK Häcken

Nya Ullevi är den största fotbollsarenan i Göteborg. Den var tidigare hemmaplan för IFK Göteborg och har en betydligt större kapacitet än Gamla Ullevi, med plats för tiotusentals åskådare. Nya Ullevi har blivit en viktig plats för stora evenemang, inklusive internationella fotbollsmatcher, konserter och andra kulturella arrangemang. Den har blivit en betydande del av Göteborgs nöjes- och idrottsliv.

3.Tele2 Arena, Stockholm

Kapacitet: 30 000
Hemmalag: Djurgårdens IF och Hammarby IF

Tele2 Arena är en stor multifunktionell arena i Stockholm, Sverige. Arenan är hemmaplan för fotbollslagen Djurgårdens IF och Hammarby IF och fungerar som en mångsidig plats för evenemang som konserter, idrottsevenemang och underhållning. Med en kapacitet på tiotusentals åskådare är Tele2 Arena en central plats för kultur- och idrottsupplevelser i Stockholm.

4.Eleda Stadion, Malmö

Kapacitet: 22 500
Hemmalag: Malmö FF

Eleda Station i Malmö (tidigare Swedbank Arena) är en modern och populär fotbollsarena som fungerar som hemmaarena för fotbollslaget Malmö FF. Arenan, som tidigare kallades Stadion, är belägen i stadsdelen Eleda i Malmö och har en kapacitet på cirka 22 500 åskådare. Swedbank Arena är känd för sin stora publikkapacitet, vilket gör den till en av Sveriges mest betydande fotbollsarenor.

5.Gamla Ullevi, Göteborg

Kapacitet: 18 600
Hemmalag: GAIS, IFK Göteborg, Örgryte IS

Gamla Ullevi är en historisk idrottsarena belägen i centrala Göteborg, Sverige. Den har länge varit en symbol för fotbollstradition i staden. Arenan är hemmaplan för fotbollslagen IFK Göteborg, Örgryte IS och GAIS och har en kapacitet för åskådare. Gamla Ullevi är känt för sin intima atmosfär och har spelat värd för otaliga fotbollsmatcher och evenemang genom åren.

6.Borås Arena, Borås

Kapacitet: 16 899
Hemmalag: IF Elfsborg

Borås Arena är en modern och mångsidig idrottsanläggning belägen i Borås, Sverige. Arenan är hemmaplan för fotbollslaget IF Elfsborg och har en kapacitet för tusentals åskådare. Den används för fotbollsmatcher, konserter och andra evenemang. Borås Arena har blivit en central mötesplats för sport och underhållning i staden och har en viktig roll i det lokala idrotts- och kulturlivet.

7. Olympia, Helsingborg

Kapacitet: 16 200
Hemmalag: Helsingborgs IF

En av få klassiska arenor. Olympia invigdes för över 120 år sedan och har rustats upp, byggts ut och renoverats med åren. Det har man mer eller mindre inte kunnat frångå. Här har ett flertal mästerskap arrangerats och spelats. Alltifrån VM i fotboll till U21-EM. Idag spelar Helsingborgs IF sina hemmamatcher här.

8. Platinum Cars Arena, Norrköping

Kapacitet: 16 000
Hemmalag: IFK Norrköping

Nämner vi en klassisk arena på åttondeplats, måste vi sannerligen följa upp den med ytterligare en trotjänare. En av Sveriges äldsta arenor som också användes under VM 1958. Moderniserades och rustades upp inför mästerskapet och samma sak gjordes inför EM 1992. Senast renoverade man 2009. Hemmaplan för IFK Norrköping, IFK Norrköping DFK, IK Sleipner och IK Sylvia.

9.Örjans Vall, Halmstad

Kapacitet: 15 500
Hemmalag: Halmstads BK

Örjans Vall är en fotbollsarena belägen i Halmstad, Sverige. Arenan är hemmaplan för fotbollslaget Halmstads BK. Örjans Vall har en kapacitet på cirka 15 500 åskådare och har varit en central plats för fotbollsevenemang och matcher i Halmstad sedan den öppnades 1922. Med en lång historia av spännande fotbollsmatcher är Örjans Vall en ikonisk arena för både fans och idrottare.

10.Behrn Arena, Örebro

Kapacitet: 13 500
Hemmalag: Örebro SK

Behrn Arena i Örebro är en välkänd fotbollsarena och hemmaarena för fotbollsklubben Örebro SK. Arenan har en kapacitet på ungefär 12 000 åskådare och erbjuder en utmärkt atmosfär för fotbollsmatcher och andra evenemang. Behrn Arena har varit platsen för många spännande fotbollsmatcher och minnesvärda ögonblick genom åren. Dess centrala läge i Örebro gör det enkelt för fans att komma dit och njuta av matcherna. Med moderna faciliteter och en passionerad publik är Behrn Arena en viktig del av fotbollsscenen i Örebro och Sverige som helhet.

Sammanfattning:
Dessa arenor har varit vittnen till många minnesvärda fotbollsmatcher och fortsätter att vara centrala platser för fotbollsfans runt om i Sverige. Oavsett om du är en supporter eller bara en älskare av sport, är dessa arenor värda ett besök för den unika atmosfären och spänningen de erbjuder.

Läs också vår sammanställning av Publikligan i allsvenskan.

Andra inlägg

Dela denna