Topp 10 tennislegender

Tennis har en rik historia och har sett många lysande stjärnor blomstra på banan. Att rangordna de mest framgångsrika tennisspelarna genom tiderna är en utmanande uppgift, eftersom olika spelare har dominerat olika epoker och olika turneringar. Trots det finns det vissa legendariska namn som fortsätter att imponera på världen med sina imponerande prestationer.

Under långa epoker har också flera tennisspelare dominerat tillsammans och därmed utmanat varandra under många år. Björn Borg och John Mcenroe under 1980-talet minns vi svenskar framförallt. Men de senaste årtiondena är det framförallt Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic som har pressat varandra till nya höjder.

Här är de topp 10 mest framgångsrika tennisspelarna genom tiderna:

10. Pete Sampras

Sampras är känd för sin exceptionella serve, vilket gjorde honom till en kraft att räkna med på tennisbanan. Under sin karriär vann Pete Sampras totalt 14 Grand Slam-titlar, vilket placerar honom bland de mest framgångsrika tennisspelarna någonsin. Han dominerade 1990-talet och var världens topprankade spelare under flera år. Han är också känd för att ha hållit rekordet för flest veckor som världsetta i herrsingel, vilket var 286 veckor.

  • 14 Grand Slam-titlar: 2 australiensiska, 7 Wimbledon, 5 US Open

9. Björn Borg

Under sin karriär vann Borg totalt 11 Grand Slam-titlar, inklusive fem på Wimbledon och sex på Franska Öppna. Hans spelstil, som kännetecknades av en otrolig backhand och mentalt fokus, gjorde honom till en av de mest framgångsrika tennisspelarna genom tiderna.

Borg blev känd för sin iskalla närvaro under press och sitt lugn på banan, och han anses vara en av de största tennisspelarna någonsin. Hans tidiga pensionering från proffstennis vid 26 års ålder var överraskande, men hans arv som en av sportens största namn lever kvar. Borgs karriär och framgångar har fortsatt att inspirera generationer av tennisspelare och gör honom till en ikon inom sporten.

  • 11 Grand Slam-titlar: 6 franska, 5 Wimbledon

8. Rod Laver

Rod Laver är en av de mest framgångsrika tennisspelarna genom tiderna. Han föddes den 9 augusti 1938 i Australien och är känd för sin dubbla karriär Grand Slam, vilket innebär att han vann alla fyra Grand Slam-turneringarna två gånger, både före och efter öppnandet av sporten för professionella spelare. Laver vann totalt 11 Grand Slam-titlar under sin karriär, och hans förmåga att dominera både på gräs och lerunderlag gjorde honom till en av de mest allsidiga spelarna någonsin.

  • 11 Grand Slam-titlar:  3 australiska, 2 franska, 2 US Open, 4 Wimbledon

7. Roy Emerson

Roy Emerson är en framstående australisk tennisspelare som föddes den 3 november 1936. Under sin karriär blev Emerson känd för sin enastående framgång på Grand Slam-nivå. Han vann totalt 12 Grand Slam-titlar, vilket inkluderade segern i samtliga fyra av de stora mästerskapen.

Emersons framgång som dubbelspelare var också imponerande, och hans färdigheter i både singel- och dubbelspel gjorde honom till en av de mest mångsidiga spelarna inom tennisvärlden.

  • 12 Grand Slam-titlar: 6 australiensiska, 2 franska, 2 Wimbledon, 2 US Open

6. Steffi Graf

Steffi Graf är en legendarisk tysk tennisspelare född den 14 juni 1969. Under sin karriär etablerade hon sig som en av de mest framgångsrika kvinnliga tennisspelarna genom tiderna. Graf var känd för sin kraftfulla grundlinjesspel och snabbhet på banan.

Höjdpunkten i hennes karriär var år 1988 när hon uppnådde en unik bedrift inom tennis genom att vinna Golden Slam, vilket innebär att hon vann samtliga fyra Grand Slam-turneringar och guldmedaljen i OS under samma år. Sammanlagt vann Graf 22 Grand Slam-titlar och var rankad som världsetta under 377 veckor, vilket är ett rekord inom damtennis.

  • 22 Grand Slam-titlar: 4 australiensiska, 6 franska, 7 Wimbledon, 5 US Open

5. Serena Williams

Serena Williams är en av de mest framgångsrika kvinnliga tennisspelarna genom tiderna. Hon föddes den 26 september 1981 i USA och har under sin karriär varit känd för sin kraftfulla serv och aggressiva spelstil.

Serena Williams har vunnit 23 Grand Slam-titlar, vilket är det högsta antalet i den öppna eran av tennis (efter 1968). Hon har även varit rankad som världsetta i damsingel under flera perioder i sin karriär. Williams har visat enastående uthållighet och dominerat kvinnlig tennis under många år.

  • 23 Grand Slam-titlar: 7 australiensiska, 3 franska, 7 Wimbledon, 6 US Open

4. Margaret Court

Margaret Court är en australisk tennisspelare som föddes den 16 juli 1942. Under sin karriär etablerade hon sig som en av de mest framgångsrika kvinnliga tennisspelarna genom tiderna. Court är mest känd för sina enastående prestationer i Grand Slam-turneringar.

Hon vann totalt 24 Grand Slam-titlar i singel, vilket gör henne till den spelaren med flest Grand Slam-titlar någonsin, ett rekord som hon delar med Serena Williams och Steffi Graf. Court hade en mångsidig spelstil som fungerade på olika underlag, och hon dominerade tennisvärlden under 1960-talet och 1970-talet.

  • 24 Grand Slam-titlar: 11 australiensiska, 5 franska, 3 Wimbledon, 5 US Open

3. Novak Djokovic

Novak Djokovic är en av de mest framgångsrika tennisspelarna i den moderna eran. Han föddes den 22 maj 1987 i Serbien och har under sin karriär visat enastående färdigheter och uthållighet på tennisbanan.

Djokovic har vunnit totalt 24 Grand Slam-titlar i herrsingel, vilket placerar honom på första plats på herrsidan. Han har även varit rankad som världsetta under många veckor och har dominerat tennisvärlden under olika perioder. Djokovics spelstil kännetecknas av hans imponerande förmåga att returnera servar och hans exceptionella fysiska kondition.

  • 24 Grand Slam-titlar: 10 australiensiska, 3 franska, 7 Wimbledon, 4 US Open

2. Rafael Nadal

Rafael Nadal, född den 3 juni 1986 i Spanien, är en av de mest framgångsrika tennisspelarna i historien. Han är mest känd för sin oöverträffade dominans på grusunderlag, särskilt på Franska Öppna, där han vunnit många titlar.

Under sin karriär har Rafael Nadal vunnit totalt 22 Grand Slam-titlar, vilket inkluderar många Franska Öppna-titlar och flera på andra underlag. Han är känd för sin enastående fysiska uthållighet, otroliga intensitet och aldrig-säg-aldrig-attityd på banan. Nadal har även varit rankad som världsetta vid flera tillfällen.

  • 22 Grand Slam-titlar: 2 australiensiska, 14 franska, 2 Wimbledon, 4 US Open

1. Roger Federer

Roger Federer, född den 8 augusti 1981 i Schweiz, är en av de mest framgångsrika och älskade tennisspelarna i historien. Under sin karriär har Federer imponerat världen med sin graciösa spelstil och tekniska skicklighet.

Federer har vunnit totalt 20 Grand Slam-titlar i herrsingel, vilket är det högsta antalet fram till Rafael Nadal och Novak Djokovic bägge två passerade honom. Han har även innehaft rekordet för att vara rankad som världsetta under flest veckor i herrsingel.

  • 20 Grand Slam-titlar: 6 australiensiska, 1 franska, 8 Wimbledon, 5 US Open

Andra inlägg

Dela denna