VM skytteliga genom tiderna
VM skytteliga genom tiderna

VM skytteliga genom tiderna

Fotbolls VM är förmodligen världens bästa och svåraste scen för en målskytt att visa sin absoluta stjärnglas. Det är under detta världsmästerskap som spelare krönts till kungar och drottningar, samt för evigt sätter sin prägel på sporten och fansen. Att göra mål under en ligamatch är en sak, att göra mål under ett fotbolls VM för sitt land, det är en helt annan sak. Många skyttekungar och skyttedrottningar har misslyckats när det väl vankas världsmästerskap. Men det finns också de som verkligen har lyckats sätta sin prägel.

De främsta målskyttarna som leder den totala skytteligan i VM på herr- och damsidan är idag tysken Miroslav Klose och brassen Marta. Miroslav Klose som hade en något mindre fantastisk karriär än tvåan på listan Ronaldo, lyckades under VM pricka formen och prestera för sitt land Tyskland. Totalt har han gjort 16 mål på 24 matcher under fyra VM-turneringar som han deltagit i.

Marta som idag ses som en av de främsta fotbollsspelarna genom tiderna på damsidan är en lite mindre skräll att hitta i toppen. Hon har totalt gjort 17 mål på 23 matcher under de fem turneringar som hon deltagit i för Brasilien. Tvåa på listan är tysken Birgit Printz som också hon anses vara en av världens bästa anfallare genom tiderna på damsidan.

Flest mål i en VM turnering

När det kommer till flest mål i en VM turnering har fransmannen Just Fontaine ett nästintill oslagbart rekord. Han gjorde totalt 13 mål i VM-turneringen 1958. Han är en av endast tre spelare som lyckats göra 10 mål eller mer under en och samma turnering. De andra två som gjort detta är Sándor Kocsis 1954 (11 mål) och Gerd Müller 1970 (10 mål).

Att jämföra med de senaste 20 åren där Ronaldo och Kylian Mbappe har varit närmast på 8 mål. Brassen Ronaldo gjorde succé 2002 i Sydkorea/Japan och stod för 8 mål när de vann VM guldet. Medan Kylian Mbappe stundtals bar Frankrike fram 2022 i Qatar, speciellt i finalen mot Argentina där han stod för 2 mål, vilket gjorde att han nådde totalt 8 mål. Mbappe är en spelare som troligtvis under sin karriär kan komma att hota Miroslav Kloses rekord på 16 mål. Han står idag på 12 gjorda mål och har endast hunnit spela två VM-turneringar.


VM skytteliga genom tiderna – Herrfotboll

När det gäller herrfotbolls-VM har några av världens mest framstående spelare tävlat om att vara världens bästa målskytt iförd sitt lands färger. Här är en tabell som visar de bästa målskyttarna genom tiderna i herrarnas VM:

PlatsSpelare (Namn)LandAntal MålAntal MatcherAntal Turneringar
1Miroslav KloseTyskland16244
2RonaldoBrasilien15194
3Gerd MüllerTyskland14132
4Just FontaineFrankrike1361
5Lionel MessiArgentina13265

VM skytteliga genom tiderna – Damfotboll

Damfotbolls-VM har också sett en imponerande lista över målskyttar som har inspirerat och imponerat genom tiderna. Här är en tabell som presenterar de bästa målskyttarna genom tiderna i damernas VM:

PlatsSpelare (Namn)LandAntal MålAntal MatcherAntal Turneringar
1MartaBrasilien17235
2Birgit PrinzTyskland14245
3Abby WambachUSA14254
4Michelle AkersUSA12102
5Sun WenKina11204
5CristianeBrasilien11215
5Bettina WiegmannTyskland11224

Dessa tabeller ger en överblick över de främsta målskyttarna i både herr- och damfotbolls-VM genom tiderna. De har lämnat sina avtryck i fotbollshistorien genom sina imponerande prestationer på den största scenen.

Statistik hämtad ifrån worldfootball

Andra inlägg

Dela denna