Världens bästa fotbollsspelare

Världens bästa fotbollsspelare

När det kommer till att utse världens bästa fotbollsspelare så är det en pågående diskussion året runt, varje år. Diskussion kring detta kan ha olika utgångspunkter. Vilken fotbollsspelare har varit bäst under den pågående säsongen? Vem har varit bäst de senaste åren eller det senaste årtioendet?

Det har funnits många fantastiska fotbollsspelare genom fotbollens historia som alla kan benämnas någon har varit världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Pelé, Diego Maradona, Gert Müller, Johan Cruyff, Michel Platini, Marco Van Basten för att nämna några av historiska hjältar. Idag pratar vi om stjärnor som Lionel Messi och Cristiano Ronaldo som de senaste 15 åren dominerat och prenumererat på titeln världens bästa fotbollsspelare. Nya stjärnor som norske målsprutan Erling Haaland och det franska underbarnet Kylian Mbappe spås bli två spelare som kommer konkurrera om den titeln under många år framöver.

Prisutdelning

Priset för den bästa spelaren delas ut varje år i form av Ballon d’Or och anses inom fotbollsvärlden vara det ultimata individuella priset. Trots detta är det fortsatt en diskussion varje år om det verkligen speglar vem som är bäst. Fotboll engagerar och det finns hundratals med extremt talangfulla och begåvade fotbollsspelare. Det är just detta som gör det så svårt att utse vem som är bäst varje år.

Det finns gott om exempel genom åren där fotbollsvärlden är splittrad kring utdelningen av priset Ballon d’Or. Många anser att den franska strikern Thierry Henry borde ha vunnit priset 2003 eller 2004 för sina insatser i Arsenal tröjan. Priset gick dessa år istället till tjecken Pavel Nedved 2003 och 2004 till ukrainaren Andriy Shevchenko. Henry var enastående i Premier League dessa säsonger, där Arsenal bland annat gick igenom säsongen 2003/2004 helt obesegrade. Thierry Henry var en vital del av detta och stod både för mål och assist som ingen annan under denna säsong. Problemet som många andra menar dock är att han inte producerade på samma sätt i europeiska toppmatcher eller med franska landslaget.

Pavel Nedved i sin tur var helt enastående i både Champions League för sitt Juventus och ledde det tjeckiska landslaget som lagkapten. Nedved gjorde en legendarisk insats i kvartsfinalen i Champions League 2003 mot Barcelona samt i semifinalen mot Real Madrid.

Detta skapade en diskussion kring vad som väger tyngst i diskussionen kring världens bästa fotbollspelare. En lyckad säsong i den inhemska ligan? Dominerande spel i Champions League eller ett lyckat mästerskap med sitt landslag?

Världens bästa fotbollsspelare 2023

Återigen var det Lionel Messi som klev upp och tog emot priset Ballon d’Or som årets bästa fotbollsspelare 2023. Hans insatser att leda fram Argentina till VM-guldet i Qatar räckte hela vägen fram för att bli tilldelad priset. Det är första gången någonsin som priset tilldelas en spelare som vid mottagandet representerar en MLS-klubb. En liten milstolpe för sporten i USA som fått Messi-feber efter hans ankomst till Miami FC. Detta är Messis åttonde Ballon d’Or och med det utökar han också sin dominans i antalet vinster av priset.

Världens bästa fotbollsspelare 2022

Karim Benzema vart tilldelad priset som världens bästa fotbollspelare 2022 när han vann Ballon d’Or. Vilket var i hård konkurrens med Lionel Messi som ledde sitt Argentina fram till det efterlängtade VM-guldet i Qatar. Benzema var i sin tur den ledande spelaren genom Real Madrids lyckade spel fram till Champions League titeln. Som kapten för ”Los Blanchos” stod han för enastående insatser och var den klart lysande stjärnan och ledaren i det unga laget.

Världens bästa fotbollsspelare 2021

Året 2021 var ett comeback år efter att priset inte delades ut året innan på grund av Covid-19 restriktioner. Världens bästa fotbollsspelare 2021 utseddes återigen Lionel Messi till efter att ha lett Argentina till vinsten i Copa America och hans insatser för Barcelona och PSG. En enorm insats av Messi och Argentina som därmed bärgade sin första internationella titel sedan 1993.

Detta pris var återigen omtvistat när det kommer till vem som skulle utses och därmed vinna Ballon d’Or. Robert Lewandowski som var enastående säsongen innan, samt även denna säsong vart delvis rånad på priset som världens bästa fotbollsspelare 2020 när prisutdelningen ställdes in. Han stod då för 41 mål på 29 Bundesliga matcher och hade med stor sannolikhet vunnit priset om det delades ut 2020.

Historiska fotbollsspelare

Mellan åren 2008 och 2022 har priset till världens bästa fotbollsspelare delats mellan två spelare; Cristiano Ronaldo och Lionel Messi. Med undantag för året 2018 då Luka Modric vann priset och bar sitt Kroatien på sina axlar stundtals har Ronaldo och Messi varit två fotbollsspelare som stått över de övriga. Det har aldrig någonsin funnits två spelare som varit så pass dominanta under en sådan lång tid inom fotbollen.

Det har dock funnits många fotbollsspelare genom historien som skulle dyka upp i diskussioner kring världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Pelé och Diego Maradona är två namn som ständigt dyker upp för sina dominanta insatser. Pelé som var en dominant under sin tid har dock en svårighet och det var att han aldrig var aktiv i europeisk fotboll. Hela hans karriär spenderade han i Sydamerika och en kort period i Nordamerika. Trots detta är han hyllad och ansedd av många som den bästa genom tiderna.

Diego Maradona å andra sidan spenderade stor del av sin karriär i Napoli, i den italienska ligan. Där han bärgade titeln och ständigt underhöll fotbollsälskare genom sin karriär. Maradona hade i sin tur en hel del problem vid sidan av fotbollen, vilket troligtvis också förkortade hans karriär i jämförelse med sin landsman Messi.

Andra fotbollsspelare som kan titulera på priset som världens bästa fotbollsspelare genom tiderna är Marco Van Basten, Michel Platini, Johan Cruyff, Alfredo Di Stéfano och Gert Müller. Samtliga dessa är fotbollsspelare som inte bara var i toppen, utan extrema talanger som gjorde en extrem påverkan på sporten.

Andra inlägg

Dela denna